Cornus alba of Witte kornoelje

Cornus alba of Witte kornoelje

Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken. De witte kornoelje staat bekend om de opvallend gekleurde twijgen van rood via paars naar bijna zwart. De gekleurde takken geven in de winter een mooi gezicht aan uw tuin. Deze kleuren zijn het mooist van het eenjarige hout dat is gevormd in het afgelopen groeiseizoen. De heester komt in bloei in mei. De bloemen zijn geelwit en echt uitbundig bloeien ze niet. In de zomer verschijnen kleine witte bessen. De naam komt dus eerder van de bloemen en de bessen, dan van het hout.

Een alleenstaande kornoelje moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. Snoei niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Deze heester is niet kieskeurig qua onderhoud en stelt weinig eisen aan de bodem of de standplaats. Maar weinig heesters zijn zo winterhard als de witte kornoelje. Hoe je snoeit, hangt af van je eigen voorkeur. Vind je de gekleurde takken mooi, dan snoei je elk voorjaar de struik terug op een paar ogen boven de grond. De takken die zich ontwikkelen zullen een mooie kleur hebben in de winter. Ben je meer een liefhebber van bloemen en bessen dan laat je een deel (bijvoorbeeld tweederde) van de takken staan voor bloemen en bessen en snoei je het andere ten faveure van de ontwikkeling van nieuwe gekleurde takken.

Cornus alba 'Sibirica'  : Cornus alba 'Sibirica' bloeit met kleine tuilen van witte bloempjes en heeft een donkergroen blad dat onderaan lichter van kleur is. In het najaar krijgt het blad een mooie herfstkleur. Het meest decoratieve aan de struik zijn de rode kale takken in de herfst en winter. De struik wordt 3m hoog en krijgt witte tot blauwwitte bessen in het najaar.

Cornus alba 'Sibirica Variegata'  : bloeit met kleine tuilen van witte bloempjes en heeft witbonte bladeren. In het najaar krijgt het blad een mooie herfstkleur. Het meest decoratieve aan de struik zijn de koraalrode kale takken in de herfst en winter. Snoeien kan in de lente voor het uitlopen van de knoppen, meestal wordt de plant helemaal teruggesnoeid. Wie echter bloemen en bessen wenst te zien, snoeit 1/3 tot 1/4 van de oude takken terug. De struik wordt ongesnoeid 3m hoog en krijgt witte tot blauwwitte bessen in het najaar. Gezien zijn herkomst (Siberië) is het een zeer winterharde heester.

Cornus alba:  Cornus alba is een bladverliezende heester die wel 3 m hoog kan worden en opvalt door zijn felrode twijgen in de winter en bladverkleuring in de herfst. Gezien zijn herkomst (siberië) is het een zeer winterharde heester. Snoeien kan in de lente voor het uitlopen van de knoppen, meestal wordt de plant helemaal teruggesnoeid, wie echter bloemen en bessen wenst te zien, snoeit 1/3 tot 1/4 van de oude takken terug.

Cornus alba 'Kesselringii':  Cornus alba 'Kesselringii' bloeit met kleine tuilen van roomwitte bloempjes en heeft een donkergroen blad. In het najaar krijgt het blad een mooie roodpurperen herfstkleur. Het meest decoratieve aan de struik zijn de zwartpurperen kale takken in de herfst en winter. De struik wordt 3m hoog en krijgt witte tot blauwwitte bessen in het najaar.

Cornus alba 'Gouchaultii':  Cornus alba 'Gouchaultii' bloeit met kleine tuilen van witte bloempjes en heeft een geelbont blad met roze vlekken. In het najaar krijgt het blad een mooie herfstkleur. Het meest decoratieve aan de struik zijn de paarsrode tot zwarte kale takken in de herfst en winter. Als de struik verouderd worden de takken groener daarom is het aan te raden regelmatig te snoeien om de gekleurde takken te behouden. De struik wordt 250cm hoog en krijgt witte tot blauwwitte bessen in het najaar.

27-10-2021